عباس جوادی – هر چه به انتخابات پارلمانی ترکیه (12 ژوئن، یکشنبه آینده) نزدیک میشویم، تشنج و التهاب سیاسی و امنیتی این کشور شدید تر میشود. علاوه بر لحن بسیار خشن و دشمنانه رهبران احزاب سیاسی ترکیه نسبت به همدیگر، حزب سیاسی کرد های ترکیه، حزب صلح و دمکراسی( ب.د.پ.) از آشتی جوئی یکی دو سال گذشته دور تر میشود. به گفته بعضی از تحلیل گران ترکیه، اکنون دیگر ظاهرا اصلاحات سیاسی و تامین بعضی حقوق شهروندی (از قبیل تحصیل به زبان مادری که دولت و اکثر احزاب سیاسی ترک با آن مخالفت میکنند) از دیدگاه نمایندگان و فعالین کرد کشور از حالت «حلال مشکلات» بودن در آمده و «کرد ها الان دیگر خواهان حقوق گروهی و قومی از جمله استاتوس خودمختاری هستند.» شاید مرحله قبل از انتخابات است که اوضاع را اینقدر متشنج کرده، اما بنظر میرسد بدنه بحران و خواست های مطرح شده، ماندنی هست. گروه های کرد به «نافرمانی شهروندی» دعوت میکنند و بعضی ها گفته اند که چند روز پس از انتخابات خود بطور «یک جانبه» (؟) اعلام «خود مختاری» خواهند کرد.
زدوخورد های یکی دو ماه گذشته سوریه به شمال این کشور و مناطق هم مرز با ترکیه هم سرایت کرده. گفته میشود بخشی از کردهای سوریه که در شمال شرقی این کشور (نزدیک مرز با ترکیه و عراق) زندگی میکنند به شورش علیه نیروهای امنیتی سوریه پیوسته اند. در 20-30 سال گذشته هم ما شاهد شورش های موضعی کرد های سوریه بودیم. رژیم اسد کوشش کرده و میکند که بین گروه های قومی و مذهبی این کشور (سنی ها، علوی ها، مسیحی ها، کرد ها و غیره) اختلاف بیاندازد و به همه تلقین کند که اگر رژیم سقوط کند، موجودیت تک تک این اقلیت ها و گروه ها از طرف بقیه با خطر جدی روبرو خواهد شد.
در شمال عراق، حکومت «شبه مستقل» کردستان ظاهر دیپلماتیک روابط حسنه با هر دو حکومت ترکیه و ایران را حفظ میکند ولی کسی نمیداند که پشت پرده چه میگذرد. بخصوص نزدیک شدن خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق و نگرانی های مربوط به شعله ور شدن اختلافات قومی و گروهی در کشور این نگرانی را هم بمراتب جدی تر میکند که احتمال از هم پاشیدن عراق، اعلام استقلال کردستان عراق و سرایت اندیشه «کردستان بزرگ» به ترکیه، ایران و حتی سوریه چندان هم خواب و خیال نیست. نزدیکی و همکاری احزاب و گروه های تروریستی کرد ترکیه و ایران، از جمله پ.ک.ک . پژاک، زنگ خطری در تصدیق این نگرانی است.
اخیرا اعلامیه ای با عنوان «بیانیه تحلیلی دانشجویان دانشگاه ارومیه» منتشر شد که ناشر و انگیزه دقیق انتشارش برای ما روشن نیست. این اعلامیه هشدار میدهد که «گروهک های تروریستی کرد» در آذربایجان غربی مشغول «اشغال نرم» اراضی آذربایجان غربی و«ایجاد تغییر در مرزهای جغرافیایی فعلی از طریق تحریک احساسات گروههای مستعد» هستند و اینهمه «شرایطی بحرانی و خطرناک را در استان آذربایجان غربی و نیز استان کردستان رقم زده اند.» این اعلامیه که با لحنی طرفدارانه نسبت به جمهوری اسلامی نوشته شده از «مسئولان» طلب میکند که «با تعهد و درایت خود با کلیه عوامل و افرادی که زمینه ساز تغییر ترکیب جمعیتی منطقه هستند و مسبب فروش اراضی آذربایجان می شوند برخورد قاطع نمایند تا سرنوشت شوم ملت فلسطین تکرار نشود.»
دستهها:رنگارنگ